Opublikowano

Naleśniki bananowe z syropem klonowym

Naleśniki bananowe z syropem klonowym

Na zdrowie: Naleśniki bananowe z syropem klonowym

Niewiele jest chyba osób, które nie lubią naleśników. Być może wynika to z faktu, że w dzieciństwie byliśmy dopieszczani przez mamę czy babcię, które chcąc nam sprawić przyjemność smażyły przepyszne naleśniki. Dochodziło do tego często poczucie ważności, kiedy mama pozwalała dziecku pomagać przy ich robieniu pozwalając na przykład mieszać ciasto. Dodatkowym atutem był niewątpliwie ich słodki smak, bo zwykle były smarowane konfiturami albo dżemem lub posypywane cukrem pudrem. Również w literaturze można było spotkać opisy jedzenia i przygotowywania tej pysznej potrawy. Z literatury amerykańskiej można się było dowiedzieć, że podawano naleśniki z syropem klonowym.

Przez wiele lat ten pyszny i zdrowy syrop (stwierdzono, ze ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i – choć jest słodki – przeciwdziała cukrzycy typu II) nie był dostępny w Polsce. Teraz możemy go już kupić w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Dlatego, jeśli chcemy wrócić do wspomnień z czasów dzieciństwa lub dopieścić własne dzieci zdrowymi naleśnikami, przyrządźmy je według unowocześnionego przepisu. Może zasmakują w naleśnikach z syropem klonowym.

A oto przepis, jak je przyrządzić:

Składniki potrzebne do ich sporządzenia wystarczają na 7 naleśników. Do przyrządzenia ciasta potrzebne będzie 10 dkg mąki, 3 dkg rozpuszczonego masła, 2 jajka, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ opakowania cukru waniliowego oraz 1 obrany i rozgnieciony widelcem banan.

Dodatkowo do dekoracji potrzebny jest jeszcze jeden obrany banan (pokrojony w plasterki) oraz ciepły syrop klonowy (najlepiej czysty, bez dodatku cukru).

Wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do naczynia i utrzeć na jednolicie gładką masę (bez grudek). Najszybciej będzie zrobić to korzystając z miksera lub robota (ale oczywiście można je też wymieszać łyżką lub drewnianym koziołkiem). Gotowe ciasto powinno odstać około 15 minut (aby napęczniał gluten z mąki). Po upływie tego czasu smażymy dość grube naleśniki na patelni teflonowej (bez tłuszczu).

Każdy naleśnik dekorujemy plasterkami banana i polewamy ciepłym syropem klonowym. Smacznego!