Opublikowano

Kukurydziane chmurki z syropem klonowym

Kukurydziane chmurki z syropem klonowym

Placuszki z kukurydzy podane z gorącym sosem z żurawiny, syropem klonowym bio i jogurtem naturalnym.

CHMURKI Z KUKURYDZY

/przepis autorski/

120 g kukurydzy z puszki
jajko
2 płaskie łyżki dowolnej mąki
płaska łyżka lucumy (można zastąpić mąką)
łyżka syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ekologiczny sok z aloesu (około 100 ml)
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do natłuszczenia gofrownicy

Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Piec w dobrze nagrzanej, natłuszczonej gofrownicy okołoi 3 minut.
Podawać póki gorące.

 

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk